United World Games 2014

 

 

 

5. novembra 2013.

 

Međunarodna provera?

 

BEOGRAD - Male olimpijske igre za mlade, koje se pod originalnim nazivom ,,United world games" devetu godinu održavaju u austrijskom Klagenfurtu, postaju sve privlačnije za sportiste između 14 i 18 godina iz celog sveta.

         Takmičenje najtalentovanijih mladih sportista, koje pored evropskog EYOF-a i svetskog takmičenja mladih pod okriljem MOK-a, Klagenfurt okuplja najveće sportske potencijale sveta, održava se u sedam sportova - fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, tenisu, ragbiju i hokeju na travi.

         Takmičenje je na početku bilo lokalnog karaktera. Prvo nadmetanje  održano je 2004. godine sa skromnim brojem učesnika u nekoliko sportova.

         Ovo takmičenje, međutim, danas postaje sve prestižnije i značajnije u Evropi i svetu, a u 2013. okupilo je 6000 mladih sportista iz više od 30 zemalja sveta. Nadmetanja traju četiri dana na gradskom stadionu na kome su se 2008. godine igrale utakmice prvenstva Evrope u fudbalu.

         Pored međunarodne provere sopstvenih sportskih i stručnih dostignuća, ,,Mala olimpijada", deci i omladini pruža mogućnost da se u Klagenfurtu upoznaju i razmene iskustva sa vršnjacima drugih nacija. Naime, igre su tako osmišljene da učesnicima pružaju i druge sadržaje - mogućnost  upoznavanja drugih kultura, običaja, navika, ishrane...

         Klubovi ,,Laki star" i ,,Železničar" iz Beograda su veoma zainteresovani da nastupe na tom takmičenju. Posle uspeha na domaćoj sceni, ova dva sportska kolektiva, žele da provere svoje mogućnosti u pionirskoj i kadetskoj međunarodnoj konkurenciji.

         Pošto takve sportske projekte materijalno ne podržavaju Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije, poslenici OK ,,Laki stara" i OK ,,Železničara" moraju da se oslone na sponzore i pojedince koji žele da pomognu. Na taj način deci bi se omogućilo, ne samo sportsko usavršavanje i upoznavanje sa vršnjacima, nego još više - sticanje međunarodnog iskustva i kulturnog povezivanja sa drugim zemljama sveta i regiona.

         Škola odbojke ,,Laki star" i OK ,,Železničar" apeluju na sponzore, privredne organizacije, kompanije, dobrostojeće roditelje i druge ljude dobre volje da ulože određena sredstva u decu, koja bi bila ambasadori naše zemlje, jer veruju da na tom takmičenju mladi iz Beograda i Srbije, nikoga ne bi ostavili ravnodušnim.    

 

                                                                         Aleksandar Cvejić

 

 

UWG2014flyer_eng.pdf

 

 

 

 

 

 

See video
Preuzmi datoteku: